Pre svoje správne fungovanie potrebuje náš organizmus prísun primeraného množstva tukov. Nie je však tuk ako tuk. Pre naše telo je prijateľnou alternatívou ich prísun vo forme za studena lisovaných olejov.
V za studena lisovaných olejoch je veľký podiel zdraviu prospešných nenasýtených mastných kyselín, vitamínov a stopových prvkov, ktoré nie len vyživujú naše telo, ale pomáhajú predísť rôznym ochoreniam. Tieto oleje je možné využiť nie len ako kulinársku špecialitu, ale aj na vonkajšie použitie vo forme – výživných zábalov na vlasy, pri každodennej starostlivosti o pleť, nechty a dokonca o zuby.
Za studena lisovaný olej (nerafinovaný) znamená, že semená rastlín z ktorých sa získava, boli lisované mechanicky pri teplote max. 37 °C. Najideálnejšie je ich použitie v studenej kuchyni, aby si zachovali, čo najviac výživných látok. Pri rafinácii je olej vystavený vysokým teplotám a jeho nutričná hodnota je výrazne nižšia.
Olej z čierneho sezamu
Čierny sezam je chuťovo výraznejší ako biely sezam. Svoje uplatnenie nenachádza len v kuchyni ale aj v tradičnej čínskej medicíne. Semienko čierneho sezamu obsahuje tiamín B1, riboflavín B2, niacín B3 a betakarotény. Z minerálnych látok a stopových prvkov sú to najmä vápnik, fosfor, draslík, horčík, železo a zinok. Konzumácia oleja z čierneho sezamu podporuje pravidelnú stolicu, pomáha pri zápche, zlepšuje stav ciev, krvi a nervovej sústavy. Znižuje hladinu cholesterolu a pomáha pri problémoch s dýchaním a artritíde. Výborný je aj na vlasy, kožu a nechty.
Olej z čiernej rasce
Semeno rasce obsahuje kyselinu: myristovú, palmitovú, palmitolejovú, stearovú, olejovú, linoleovú, arachidonovú, listovú, vitamíny: B1, B2, B3, vápnik, železo, meď, zinok a horčík… Aj preto sa považuje za jedno z najzdravších semien planéty. Pomáha pri chorobách dýchacieho ústrojenstva, pri reume, posilňuje imunitu, upokojuje nervovú sústavu, pomáha pri vysokom krvnom tlaku. Je účinný aj na kožné ochorenia ako ekzémy, akné, či lupienka…
Olej z pestreca mariánskeho
Tento olej sa využíval už v Antike. Je bohatý na vitamín E a nenasýtené mastné kyseliny. Používa sa najmä pri ochoreniach pečene. Pomáha pri nízkom krvnom tlaku, posilňuje organizmus a pomáha pri rôznych druhoch alergií. Nápomocný je aj pri migrénach a závratoch. Zvonku sa používa na kŕčové žily a hemoroidy.
Olej makový
Bohatý na nenasýtené mastné kyseliny. Kvôli vysokému obsahu horčíka a vápnika sa odporúča konzumovať pri zlej kvalite vlasov, nechtov a pri liečbe osteoporózy. Upokojuje nervovú sústavu a tlmí bolesti hlavy. Má vynikajúcu chuť. Zvonka sa používa na suchú a ekzematickú pleť. Pokožku zanecháva vláčnu a hydratuje ju.
Olej ľanový
Bohatý zdroj Mastných nenasýtených kyselín typu omega-3 (najzdravší druh tuku), ktoré majú protizápalové účinky. Má antivírové, fungicídne a baktericídne účinky. Pomáha pri kardiovaskulárnych chorobách, zápalových ochoreniach čriev, močových ciest.
Olej konopný
Je bohatým zdrojom nenasýtených mastných kyselín: omega-6-linoleovú (zmierňuje kožné problémy), omega-3-linoleovú (blokuje tvorbu histamínu, zmierňuje alergické prejavy), omega-9-gama-linoleová a i. Obsahuje veľké množstvo vitamínov.
Olej avokádový
Olej je nutričná bomba. Obsahuje látky, ktoré znižujú zlý cholesterol a zvyšujú ten pre telo užitočný. Obsahuje luteín, ktorý je prospešný pre zdravie očí. Vďaka obsahu antioxidantov (karotenoidy a tokoferoly) pomáha zachovať štruktúru bunkových membrán a zachytáva voľné radikály.
Olej amarantový
Jeho jedinečnou zložkou je Skvalen (nenasýtený uhľohydrát), ktorý znižuje hladinu cholesterolu a pomáha v boji proti rakovine. L-lysin v ňom obsiahnutý je najdôležitejším stavebným prvkom pre všetky bielkoviny v tele a hrá hlavnú úlohu pri vstrebávaní vápnika. Obsahuje veľa železa, horčíka a kyseliny listovej. Odporúča sa pri zotavovaní po chirurgických zákrokoch.
Olej kokosový
Je zložený z mastných kyselín, ktoré pôsobia proti vírusom, mikróbom, kvasinkám a hubám. Spomaľuje procesy starnutia. Neobsahuje cholesterol, stimuluje vylučovanie hormónov štítnou žľazou. Používa sa v studenej, teplej kuchyni aj na vonkajšie použitie.
Olej marhuľový
Obsahuje vysoké množstvo vitamínov B15,B17 a B19, ktoré žiaden iný olej neobsahuje. Podporuje tvorbu červených krviniek a upravuje poruchy srdcovej činnosti. V kozmetike sa využíva k hydratácii pokožky.
Olej mandľový
Obsahuje celý komplex esenciálnych aminokyselín, kyselinu linolovú, vitamíny a minerály. Mandle sú bohaté na stopové prvky: meď, zinok a mangán. Vďaka tomuto zloženiu pomáha pri ochoreniach nervového systému, pri strese, či vyčerpanosti. Pravidelná konzumácia mandľového oleja podporuje správnu funkciu nervového systému a má vysoký obsah vitamínu E, ktorý je dobrý na pleť. V kozmetike má vykazuje mandľový olej pozitívne účinky pri liečbe rôznych ekzémov, pri popáleninách, či poraneniach kože. BIO olej nevyvoláva alergické reakcie a často sa využíva pri masáži. Zlepšuje elasticitu, zvýrazňuje lesk a podporuje rast vlasov.
Olej argánový
Obsahuje Omega-3 a Omega-6 mastné kyseliny a prírodné karotenoidy, ktoré chránia pokožku a oči pred UV žiarením a pôsobením voľných radikálov. Posilňuje imunitný systém, pôsobí na tvorbu elastínu a kolagénu – regeneruje, vyhladzuje a hydratuje pokožku. Pomáha ju udržiavať zdravú a brzdí rast rakovinových buniek.