MCT – vylepšený kokosový olej


Aký je rozdiel v metabolizme MCT voči iným tukom? Vedeli ste, že vďaka MCT môžete spustiť spaľovanie tukov až 6-krát efektívnejšie?

Čo je vlastne MCT olej, a prečo by nás mal zaujímať?

Pri  zložení tukov nám ide o 2 hlavné faktory:

  1. O štruktúru väzieb mastných kyselín (MK) – SCT, MCT, LCT – ako v pohode tuky strávite a využijete pre energiu
  2. O saturáciu a teda náchylnosť voči oxidácii a iniciáciu zápalových procesov (SAFA, MUFA, PUFA) – ako sa daný tuk správa v organizme, a či pôsobí prozápalovo alebo práve opačne.

Hlavným cieľom je analyzovať výhody a rozdiely v metabolizácii SCT a MCT voči iným tukom. Týmto spôsobom pochopiť  a naučiť sa, ako získať ľahko stráviteľnú a rýchlo využiteľnú energiu, vďaka ktorej dokážeme rýchlejšie a častejšie aktivovať tukový metabolizmus a výrazne tak prispejeme k nášmu dlhodobému zdraviu. Príjem tukov a naša schopnosť ich trávenia pre získanie energie a esenciálnych mastných kyselín sú totiž alfou a omegou celej hormonálnej rovnováhy.

Čo sú teda MCT a sú zdravé? 

MCT je skratka pre „Medium Chain Triglycerides”, ktoré sú unikátnou formou tukov so stredne dlhým reťazcom.  Pre jednoduchšiu orientáciu si môžeme rozdeliť tuky aj s konkrétnym vybraným príkladom potravín, ktoré ich obsahujú vo relevantnom množstve:

  1. SCT (short chain – krátke  reťazce): materské mlieko, pravé maslo, ghee, poctivé, ideálne čerstvé, a čo najviac tučné ovčie, kozie, ale aj kravské mlieko a vybrané produkty.
  2. MCT (medium chain – stredné reťazce): materské mlieko, kokosový olej, poctivé, ideálne čerstvé a čo najviac tučné ovčie, kozie, ale aj kravské mlieko a vybrané produkty.
  3. LCT (long chain – dlhé reťazce): rastlinné oleje (skoro všetky!), margaríny, stužené tuky na pečenie, majonéza, vlašské orechy.

Pozor, príklady slúžia len na orientáciu a nie sú kompletné, pretože nie všetky LCT musia byť zlé. Potraviny, ktoré som uviedol, neobsahujú výlučne krátke reťazce SCT, ale v svojom zložení ich majú najviac a tak sú komplexne oveľa lepšie stráviteľné.  Existujú tu totiž omega-3 a LA, ktoré sú esenciálne a potrebné. Okrem nich však LCT tuky, zložené najmä z omega-6, a tie nechceme. Omega-6 totiž metabolizujú dlho, bude vám ťažko, zaťažíte organizmus a môžete spustiť aj rôzne zápaly.

obrazok-z-clanku-autor-Plichta

Aj preto sú niektorí vegetariáni a vegáni fyzicky a mentálne slabší a imunitne rozhodení. A to bez urážky, pretože sa určite nájdu výnimky, ktoré potvrdzujú pravidlo. Všeobecne však tieto dietologické vierovyznania väčšinou nedoťahujú celkom dôležité detaily…

MCT a o čo vlastne pri nich ide 

Každý tuk, či už ide o kokosový olej, maslo alebo špecialitku v podobe MCT, obsahuje viacero mastných kyselín, ktoré sa podieľajú na jeho zložení. Dôležité je v prvom rade, aby boli skôr saturované, a monosaturované a aby obsahovali aj kratšie reťazce, ktoré vytvoria profil adekvátneho trávenia. Takto si môžete napríklad odsledovať, že z kvalitného masla vám ťažko nebude, keďže obsahuje veľmi zaujímavý profil mastných kyselín, vďaka ktorým dobre trávite a zároveň sa aj nasýtite. (Samozrejme, pokiaľ nemáte výraznú laktózovú intoleranciu). V prípade MCT mi ide viac o „hackerské“ zahnanie hladu a tvorbu rýchlej energie pre mozog, či svaly. MCT v destilovanej forme majú totiž unikátnu vlastnosť aktivácie čiastočnej ketózyvďaka čomu sa viete dostať do spaľovania tukov aj bez potreby tejto striknej a pre adaptáciu oveľa náročnejšej formy stravovania.

Prečo je tomu tak, pochopíme na základe definície hlavných 3 prvkov MCT:

1. Caproic Acid, C6– do 0.5% v kokosovom oleji

V kokosovom oleji jej nájdeme veľmi málo, čo je však tentokrát dobré. Problém je totiž v tom, že hoci skvelo konvertuje na ketóny ako zdroj energie, tak smrdí, chutí zle a navyše spôsobuje žalúdočné problémy. S týmto problémom sa stretneme viac pri výbere MCT oleja, pričom ak cítite jemné pálenie či štípanie v hrdle (paradoxne to, čo definuje kvalitu olivového oleja), tak to znamená nízku kvalitu destilácie, pri ktorej nebola táto agresívna kyselina eliminovaná.

2. Caprylic Acid, C8 (mozgové palivo č.1) – približne 6% v bezchybnom kokosovom oleji

Táto kyselina má okrem najsilnejších antimikrobiálnych vlastností pre zdravie tráviaceho traktu aj najrýchlejšie vstrebávanie a metabolizáciu pre výživu mozgu. Aj preto ju môžeme nazvať priam turbo palivom, keďže sú potrebné len 4 kroky na to, aby si ju organizmus spracoval do výslednej energie v podobe ATP. Pre porovnanie, cukru a teda glukózy na to treba až 9 krokov. Aj preto, keď si date do kávy či zeleného čaju MCT olej, tak ste v momente zapnutí.

3. Capric Acid, C10 – (mozgové palivo č.2)-  ~ približne 9% v bezchybnom kokosovom oleji

Táto kyselina je druhou najrýchlejšou peckou pre mozog, hoci metabolizuje o niečo pomalšie ako C8. Top MCT oleje sú zložené minimálne na 95 % len z týchto dvoch kyselín (C8-C10), pretože len tieto 2 kyseliny sa premieňajú na ATP bez zaťaženia pečene. Ak by ste chceli dostať želanú dávku 1 polievkovej lyžice MCT oleja pre vašu energiu, tak by ste museli zjesť až 6 polievkových lyžíc kokosového oleja.  A to je kaloricky a metabolicky pre organizmus už o niečo náročnejšie.

MCT olej 100% 250ml

MCT olej 100% 250ml

Olej kokosový panenský BIO - 900 ml

Olej kokosový panenský BIO - 900 ml

Metabolizmus MCT a diskutabilná otázka kyseliny laurovej C12 

Možno vás niektorých napadlo, že čo s kyselinou laurovou a teda reťazcom C12? Mnoho zdrojov ju uvádza tiež ako MCT, no podľa mojích pozorovaní asi záleží od organizmu a individuálnej schopnosti tráviť tuky. V mnohých prípadoch by som ju tak skôr radil k tým najkratším LCT. To však neznamená, že je zlá, ale skôr iná. Viac pre pochopenie nižšie v priamom porovnaní MCT oleja a kokosového oleja, ktoré ak si chcem vymakať optimálnu výživu, tak vzájomne nevylučujem, ale správne dávkujem, kombinujem a dopĺňam. V rámci metabolizmu MCT tu nechcem rozpisovať biochemický elaborát, v skratke ide najmä o to, že krátke väzby idú zo žalúdka rýchlo do krvi a priamo do pečene, kde rýchlejšie a jednoduchšie metabolizujú.

V porovnaní s LCT neputujú celým systémom a pravdepodobnosť ich nevyužitia a uloženia do tukových tkanív je veľmi nízka.  Zároveň riziko oxidácie tukov a zväčšovanie molekúl LDL, ktoré zanášajú cievy je skoro nulové. Takto vidíme ďalší rozdiel vo voľbe vhodných tukov pre náš organizmus so zvýšenou potrebou energie, v prevencii starnutia a celkovému zlepšeniu funkcií bunkových mitochondrií.

Hlavné rozdiely a porovnanie MCTkokosovým olejom

Ako som už spomenul vyššie, MCT olej a kokosový olej sa nevylučujú, ale správne dopĺňajú. Kým mi extra panenský kokosový olej slúži ako jeden z najlepších zdrojov tukov pre prípravu jedál a dezertov, tak MCT chápem ako takú skvelú vychytávku pre okamžité získanie energie, tréning metabolizmu a super aktiváciu či regeneráciu mozgu. Klasický kokosový olej má ešte oveľa menej MCT a viac kyseliny laurovej.

obrazok-z-clanku-autor-Plichta

Konkrétne aplikácie a správne použitie MCT a kokosového oleja

Asi teraz nebudem morálny, ale priamy účinok regenerácie a detoxikácie mozgu si môžete vyskúšať v deň keď na vás príde opica. Dajte si hneď ráno MCT, vitamín C a zelený čaj či kvalitnú kávu! Proces detoxikácie a regenerácie mozgu tak urýchlite v niektorých prípadoch aj o 50%. V podstate by to mohlo fungovať aj s kokosovým olejom, len to by ste namiesto jednej polievkovej lyžice MCT (cca 15ml) potrebovali dať pre rovnakú dávku najhodnotnejších kyselín až 6 lyžíc kokosového oleja. A to by už bolo energeticky a pre trávenie asi trochu veľa, keďže teraz už chápeme, že kyselina laurová má o niečo dlhšie väzby a pre antibakteriálny a antivirálny efekt, vám stačí oveľa menej.

Upozornenie

Odporúčania v tomto článku sú pripravované na základe vlastného testovania (autora článku) a výskumu pričom cieľom je poskytnúť inšpiráciu pre hacking tradičného štýlu stravovania. Výživa je individuálna záležitosť, no na základe meta analýz sa pre vás snažím vypichnúť najefektívnejšie prvky pre tréning a zlepšenie metabolizmu, funkcií mozgu a mitochondrií. Odporúčania na stránke sú určené ľuďom, ktorý sa chcú zlepšovať a experimentovať za hranicami priemerného výkonu slováka. Rady a odporúčania nie sú však už na 100% aplikovateľné pre chorých ľudí so špecifickými chorobami, kde je potrebná spolupráca so serióznym lekárom, ktorý aplikuje najnovšie poznatky a výskum a nedrží sa starých dogiem. Ak ste sa dočítali až sem tak ste pravdepodobne, človek, čo je schopný tvoriť si úsudok syntézou informácii,  vyskúša si ich na vlastných mini experimentoch a nedá sa zviesť populizmom niektorých doktorov a výživových smerov.

Autor: Dušan Plichta