V ľudovom liečiteľstve sú pozoruhodné vlastnosti huby čaga už dlho zaznamenavané a oceňované. Čagu používali obyvatelia Sibíri - ako liek na mnohé vážne neduhy a choroby. Choroby žalúdka a čriev, rakovina pľúc, abscesy a vriedky sa liečili brezovou hubou, boľavé kĺby sa potierali odvarmi bylín s čagou.
Oblasť medicínskeho využitia brezovej huby je veľmi široká a má dlhé historické korene. Čagu vo svojich pojednávaniach spomínal slávny perzský lekár a filozof Avicenna. Je známe, že ju veľkovojvoda Vladimir Monomach veľmi ocenil, keď sa s jej pomocou zbavil rakoviny pier. Informácie o liečbe čagou možno nájsť v rôznych príručkách a knihách ľudovej medicíny z 19. storočia a starších zdrojov. Pre silné terapeutické vlastnosti dostala mnoho lichotivých prezývok: „Boží dar“, „Huba nesmrteľnosti“, „Kráľ rastlín“ a dokonca aj „Lesný diamant“.
Medzi pozitívne účinky užívania Čagy patrí:
- podpora obranyschopnosti organizmu
- zlepšenie bioelektrickej aktivity mozgovej kôry
- normalizácia cievneho a žilového tlaku
- zníženie hladiny zlého cholesterolu a glukózy v krvi
- zlepšovanie odtoku žlče a fungovanie vylučovacieho systému
- podpora očisty od toxínov a iných škodlivých látok
- spomaľovanie rýchlosti rastu a znižovanie agresivity novotvarov
- odstraňovanie zápalových procesov v tele
- zvyšovanie energie a dodáva silu
Prevencia a kontrola rakoviny
Čaga sa stále viac skúma ako potenciálny protirakovinový prostriedok. V roku 1958 vedci objavili vysokú koncentráciu biologicky aktívnych látok, ktoré môžu nepriaznivo ovplyvňovať vývoj nádorových buniek, spomaľujúce rozvoj rôznych druhov rakoviny, najmä prsníka, pľúc, pečene a maternice.
Začiatkom 60. rokov sovietski vedci uskutočnili sériu experimentov na laboratórnych potkanoch s transplantovanou bunkovou kultúrou sarkómu (nádoru malých obličiek). U 31 zo 44 zvierat liečených čagou sa nádory upravili, zatiaľ čo v kontrolnej skupine všetky potkany uhynuli v priebehu 28-40 dní. V polovici 90. rokov 20. storočia japonské štúdie potvrdili protirakovinové vlastnosti huby brezy.
Huba čaga sa na breze sa živí látkami, ako je betulín a kyselina betulínová. Tieto prírodné zlúčeniny nachádzajúce sa v brezovej šťave sú cytotoxické, čo znamená toxické pre rakovinové bunky. Hustý extrakt z brezovej huby "Befungin" dnes odporúčajú lekári medicíny založenej na dôkazoch pre pacientov s nízkou kyslosťou žalúdka a ako celkové tonikum pri nádorových ochoreniach. Použitie tohto lieku ukazuje objektívne zlepšenie pohody pacientov s rakovinou, prispieva k menšiemu počtu metastáz, a to aj napriek dlhému trvaniu ochorenia.
V lekárskom inštitúte Ľvov bol získaný prípravok obsahujúci pteríny na báze brezovej huby. Pri pokusoch na zvieratách sa dokázalo, že odďaľuje tvorbu metastáz pri malígnych novotvaroch. Štúdie uskutočnené rôznymi kórejskými univerzitami na myšiach ukazujú, ako čaga inhibuje rast nádorov. Zistilo sa, že vo veľmi skorom štádiu môže huba zastaviť tvorbu nádoru a dokonca spôsobiť jeho degradáciu. Štúdia publikovaná v roku 2018 v časopise Ethnopharmacology ukázala, že extrakt z čagy na alkoholovej báze bol schopný vyvolať apoptózu buniek rakoviny pľúc vo všetkých vzorkách
Napriek tomu, že nie je dostatok klinických štúdií potvrdzujúcich úplné vyliečenie rakoviny pomocou čagy, zistilo sa, že môže priniesť pacientovi úľavu aj v poslednom štádiu, zlepšiť krvotvorbu a pôsobiť ako analgetikum a celkové tonikum.
Najdôležitejšie je, že brezová huba je vďaka svojim silným antioxidačným vlastnostiam najlepším spôsobom prevencie rakoviny. Je známe, že v tých regiónoch, kde je zvykom piť čaga čaj, je výskyt onkologických ochorení niekoľkonásobne nižší ako v regiónoch kde pitie čaju z čagy nie je tak rozšírené.
Výhody čagy pre tráviaci trakt
Čaga je huba, ktorá priaznivo pôsobí na tráviaci systém. Vďaka protizápalovým vlastnostiam nálevy, odvary a čaje z brezovej huby zlepšujú trávenie, zvyšujú črevnú motilitu, pomáhajú ku odstráneniu dyspeptických symptómov. Takéto nálevy z čagy sú veľmi účinné pri zápche, normalizujú stolicu do týždňa od začiatku pravidelného užívania.
Je známe, že čagu ľudia oddávna používali na liečbu problémov so žalúdkom, pažerákom, pečeňou a pankreasom. Historické informácie a moderné výskumy vedcov stále viac potvrdzujú jej pozitívny účinok u ľudí s ochoreniami tráviaceho traktu ako je zápal žalúdka, vredy žalúdka či dvanástnika, problémoch s pečenou a žlčových ciest.
Konzumácia čagy znižuje črevný zápal pri ulceróznej kolitíde, podporuje tvorbu žlče potrebnej na trávenie potravy a chráni pečeň pred oxidáciou lipidov. Napokon beta-glukány stimulujú prospešné baktérie v čreve tým, že pôsobia ako prebiotiká. Štúdie uskutočnené rôznymi kórejskými univerzitami na potkanoch ukazujú vysokú hepatoprotektívnu aktivitu extraktu z čagy.
Posilnenie imunitného systému
Čaga je huba bohatá na antioxidanty, vitamíny a minerály, čím účinne posilňuje imunitný systém. To platí najmä pre beta-glukány, polysacharidy, ktoré sa nachádzajú aj v iných liečivých hubách. Je známe, že tieto dlhé molekuly sacharidov stimulujú imunitný systém tým, že podporujú vývoj bielych krviniek, vrátane T-lymfocytov. Okrem toho beta-glukány obsiahnuté v čage tiež aktivujú interleukín-6 (IL-6), cytokín, ktorý podporuje tvorbu protilátok na detekciu a neutralizáciu patogénov.
Čaga je tiež výborným zdrojom vitamínu D (kalciferol), ktorý stimuluje obranyschopnosť a moduluje imunitnú odpoveď. Okrem toho čaga obsahuje zinok, meď a selén, ktoré prispievajú k správnemu fungovaniu imunitného systému.
Bojujte proti zápalu
Čaga je silný prírodný protizápalový prostriedok, vďaka čomu je vhodná na posilnenie imunity, na tráviace problémy ale rovnako tak je užitočná aj pri liečbe ochorení kĺbov súvisiacich so zápalom, ako je artritída a osteoartritída.
Tento účinok je spôsobený najmä obsahom interleukínu-6 (IL-6). Okrem posilnenia imunitného systému tento cytokín riadi a moduluje zápalovú odpoveď. Potláča aj expresiu iNOS (syntáza oxidu dusnatého) a COX-2 (cyklooxygenáza), čím znižuje aktivitu zápalových chemických mediátorov.
Vitamíny a minerály nachádzajúce sa v čage tiež pomáhajú znižovať zápal. Napríklad vitamín K pomáha znižovať markery zápalu. Na druhej strane je horčík spojencom proti chronickým zápalom.
Štúdia Kyung-Hee University v Soule na potkanoch ukazuje protizápalové a antinociceptívne (citlivosť na bolesť) vlastnosti chagy. Nedávne štúdie uskutočnené Štátnym vedeckým centrom pre virológiu a biotechnológiu "Vector" (Rusko) preukázali schopnosť prípravkov čaga potlačiť vývoj vírusov.
Znížená hladina cukru v krvi
Štúdie na laboratórnych zvieratách s obezitou a cukrovkou 2. typu preukázali účinnosť liekov na báze čagy na zlepšenie inzulínovej rezistencie a zníženie hladiny cukru v krvi. Experimentálne sa zistilo, že infúzia vnútornej časti huby má hypoglykemický účinok. Maximálny pokles hladiny glukózy v krvnom sére sa pozoruje 1,5-3 hodiny po užití odvaru a môže dosiahnuť 15-30%.
Žiaľ, pre nedostatok plnohodnotných klinických štúdií zatiaľ nie je jasné, do akej miery možno čagu odporúčať na liečbu cukrovky u ľudí.
Čaga pomáha bojovať proti voľným radikálom
Brezová huba je superpotravina s najväčším množstvom antioxidantov (25 %). Vďaka silnej schopnosti chagy vychytávať kyslíkové radikály je na vrchole zoznamu potravín s najsilnejšími antioxidačnými vlastnosťami v indexe ORAC. Čaga obsahuje dve silné antioxidačné zlúčeniny: enzým superoxiddismutázu a pigment melanín. Určujú účinnosť huby proti starnutiu.
Melanín, ktorý je zodpovedný za uhoľnú farbu čaga, je makromolekula prirodzene prítomná v ľudskom tele. Je známe, že chráni našu pokožku pred ultrafialovým žiarením a podieľa sa na boji proti voľným radikálom, najmä bráni poškodeniu DNA buniek.
Enzým superoxiddismutáza je dôležitou súčasťou mechanizmu vychytávania voľných radikálov a pomáha bojovať proti starnutiu v organizme. Rovnaký enzým sa nachádza v čínskej liečivej hube Reishi (Ganoderma lucidum).
Štúdia Národnej univerzity v Soule vykonaná na bunkových líniách ľudských keratinocytov ukazuje účinnosť čaga pri ochrane pred oxidačným stresom a oddialení starnutia.
Zníženie cholesterolu
Osemtýždňová štúdia na potkanoch ukázala, že extrakt z chagy bol schopný znížiť lipoproteín s nízkou hustotou („zlý“ cholesterol) a zároveň zvýšiť „dobrý“ cholesterol. Vedci pripisujú túto vlastnosť čagy antioxidantom obsiahnutým v hube.
Podpora zdravia srdca
Vzhľadom na schopnosť huby brezy ovplyvňovať hladinu cholesterolu a glukózy v krvi, ako aj jej antioxidačné vlastnosti možno povedať, že užívanie prípravkov na jej základe znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení a priaznivo pôsobí na fungovanie srdca.
Podporuje zdravú reakciu na stres
Huba čaga je vynikajúci adaptogén, ktorý pomáha telu v stresových situáciách spojených s komplexným psychicko-emocionálnym alebo fyzickým stresom. Nálevy z čagy priaznivo pôsobia na centrálny nervový systém, nasýtia telo kyslíkom, zbavujú telo toxínov, podporujú činnosť srdca a zlepšujú spánok.
Výhody čagy pre ženy
Brezová huba sa už dlho považuje za veľmi užitočnú pre ženské telo. Ľudoví bylinkári čagu odporúčajú na liečbu endometriózy, myómov a erózií maternice. Tampóny namočené v extrakte z čagy sa cez noc vkladajú do vagíny.
Niektoré starodávne recepty hovoria o úspešnej liečbe neplodnosti pomocou čagy. Krémy na báze čagy zlepšujú regeneráciu pokožky, hydratujú epidermis, chránia pred agresívnymi vplyvmi prostredia a pomáhajú zachovať krásu a mladistvosť pokožky.
Aplikácie čagy v zubnom lekárstve a otolaryngológii
Infúzia čaga sa používa ako adjuvantná liečba pri nádoroch hrtana vo forme inhalácií počas 5-6 minút denne počas 10 dní. Zároveň sa zlepšuje celkový stav pacientov, odstraňuje sa porucha prehĺtania a znižuje sa zachrípnutie hlasu.
Brezová huba sa odporúča používať v zubnej praxi aj na liečbu periodontálneho ochorenia (ochorenia dasien). Zmes 1 lyžičky harmanček a 1 lyžičky nasekanej čagy sa uvarí v 2 šálkach vriacej vody, nechá sa lúhovať dve hodiny a precedí sa. Používa sa vo forme oplachov, prípadne aj pleťových vôd. Výťažok z chagy sa veľmi dobre osvedčil pri hojení ďasien po extrakcii zubov a podobných chirurgických zákrokoch.
Na kožné ochorenia
Priaznivý účinok prípravkov čagy na pokožku je známy. V dôsledku normalizácie trávenia a metabolických procesov, zlepšenia tráviaceho traktu, pečene a odstraňovania toxínov sa stav pokožky zlepšuje: vyrážky, akné, ekzémy a olupovanie zmiznú. Existujú pozitívne recenzie o liečbe psoriázy a alergickej dermatitídy s hubou čaga.
Pravidelný príjem brezovej huby viedol k trvalému vymiznutiu psoriatických vyrážok už do 3. mesiaca liečby. Vonkajšie použitie odvaru z čagy znižuje počet papilómov, kondylómov a pomáha aj pri rosacei.
Je dôležité poznamenať, že ako každá superpotravina, tak aj brezová čaga je netoxická a nemá prakticky žiadne vedľajšie účinky, takže nemá takmer žiadne obmedzenia v používaní, s výnimkou veľmi zriedkavej individuálnej intolerancie.
Zdroj: Fytomarket