Ovocný nektár bohatý na polyfenoly a antioxidanty


Mnohí veľmi dobre vedia, že rastliny a aj ich plody sú bohaté na rôzne účinné látky, ktoré pôsobia aj antioxidačne. Medzi známe ovocné extrakty bohaté na množstvo prospešných látok patrí arónia, brusnica, šípka... A takéto aj iné extrakty ovocných štiav sa spojili v jednom účinnom nápoji Immunix.

Immunix ovocný nektár je koncentrát vyrobený z 8 druhov ovocia, ktorý obsahuje aj bioflavonoidy a polyfenoly.

Polyfenoly sú sekundárne produkty látkovej výmeny rastlinného pôvodu, ktorých najdôležitejšou vlastnosťou je antioxidačný účinok, pomocou ktorého sú schopné neutralizovať škodlivé voľné radikály v našom tele. Sú prítomné takmer vo všetkých potravinách rastlinného pôvodu, ich množstvo a štruktúra je veľmi rôznorodá (je ich viac ako osemtisíc druhov). Hoci voľné radikály vznikajú prirodzene – a naše telo je bežne schopné ich neutralizovať vlastnými antioxidantmi – v stresových situáciách alebo chorobe sa táto rovnováha narúša a škodlivé voľné radikály sa množia. My sami môžeme pomôcť obnoviť rovnováhu konzumáciou potravín, ktoré majú vysoký obsah polyfenolov.

Aronia je aj mimoriadne účinnou doplnkovou liečbou pre diabetikov. Výskumy posledných desaťročí jasne preukázali, že väčšina „ohromujúcich a deštruktívnych“ civilizačných chorôb (infarkt, rakovina, cukrovka, choroby obehovej sústavy, metabolické choroby) je vyvolaná zápalovými procesmi. Výnimočne vysoký obsah polyfenolov a flavonoidov v arónii viaže protizápalové markery. Navyše blokuje enzým, ktorý by viedol k tvorbe kyseliny arachidónovej, ktorá je príčinou všetkých typov zápalov.

Arónia 100% šťava 500ml

Arónia 100% šťava 500ml

Brusnica 100% šťava 500ml

Brusnica 100% šťava 500ml

Čierne ríbezle v podobe zrelých plodov majú vysoký obsah pigment dodávajúcich látok s antioxidačným účinkom. Obsahujú veľa polyfenolov, flavonoidov a antokyánov. Anti-vaskulárne vlastnosti čiernych ríbezlí sa pripisujú obsahu flavonoidov. Z vitamínov obsahuje veľa karoténu, vitamínov B1, B2, E a C. Karotén napomáha tvorbe ochranného melanínu pokožky. Jeho obsah vápnika a železa môže zvýšiť množstvo hemoglobínu.

Granátové jablko obsahuje množstvo antioxidantov, ktoré pomáhajú chrániť telo pred voľnými radikálmi vznikajúcimi pri rozklade živín. Voľné radikály poškodzujú bunky tela, čo môže spôsobiť rakovinu a srdcové choroby. Antioxidanty v granátových jablkách (taníny, polyfenoly, antokyány) bojujú s voľnými radikálmi a zabraňujú chorobám, ale na to musíte granátové jablká jesť každý deň. Granátové jablko je bohaté na vitamín C, a preto posilňuje imunitný systém. Dôrazne sa odporúča konzumovať ho po celý rok, avšak najmä v období prechladnutia a chrípky.

Červené hrozno disponuje výnimočným flavonoidom zvaným kvercetín (quercetin), ktorý pôsobí antioxidačne a protizápalovo. Zohráva úlohu pri prevencii vzniku zhubných nádorov, znižuje cholesterol a krvný tlak. Chráni náš cievny systém pred škodlivými usadeninami a ich následkami, zúžením ciev, infarktom a mozgovou príhodou. V najväčšom množstve sa zlúčenina nachádza v šťave z červeného hrozna a červenom víne.
Hrozno je bohaté aj na resveratrol, čo je prirodzená rastlinná imunitná látka (slúži na ochranu pred plesňovými infekciami v plodoch hrozna). Podobne ako kvercetín má antioxidačný účinok, chráni bunky pred škodlivými účinkami voľných radikálov a môže znížiť riziko vzniku rakovinových buniek, ako aj pomôcť proti vysokému krvnému tlaku.

Resveratrol 30 kaps

Resveratrol 30 kaps

Slivka obsahuje významné množstvo polyfenolových antioxidantov, ako je luteín a zeaxantín a kryptoxantín. Tieto zložky pomáhajú bojovať proti voľným radikálom a reaktívnemu kyslíku, ktoré hrajú dôležitú úlohu v procese starnutia a iných chorôb. Zeaxantín je selektívne absorbujúca karotenoidná látka v žltej škvrne sietnice, ktorá má pravdepodobne úlohu svetelného filtra. Slivky sú bohaté na minerály ako horčík, draslík, železo a fluór. Železo má účinok na tvorbu červených krviniek. Draslík je dôležitou zložkou buniek a telesných tekutín, ktorá reguluje srdcovú frekvenciu a krvný tlak. Obsahuje tiež vitamín K, ktorý je dôležitý pre zrážanlivosť krvi a vývoj kostí.

Rašelinová brusnica má silný antioxidačný účinok, ktorý je spôsobený obsahom antokyánov, fenolov a flavonoidov. Ako prevencia proti chorobám sa oplatí konzumovať aj rašelinové brusnice.

Vlastnosti feniklovej šťavy proti infekciám močových ciest sú dobre známe, no málokto vie, že dokáže ochrániť aj pred infekciou Helicobacter pylori. Toto sú baktérie, ktoré môžu spôsobiť rakovinu žalúdka a žalúdočné vredy.

Dula má mnoho priaznivých účinkov. Má vysoký obsah vitamínu C, ale obsahuje aj vitamíny A, B1, B2 a E. Z minerálnych látok obsahuje vo väčšom množstve železo, fosfor, vápnik a draslík. Má obzvlášť vysoký obsah pektínu, dula má najviac zo všetkých druhov ovocia. Vďaka tomu je výborným detoxikantom, pretože pektín vytvára na sliznici čreva akúsi ochrannú vrstvu, ktorá na seba viaže škodlivé látky. Pektín je známy aj svojim protizápalovým účinkom a keďže ide o vlákninu rozpustnú vo vode, dobre pôsobí aj na trávenie a metabolizmus. V neposlednom rade pravidelná konzumácia dule vyrovnáva hladinu cholesterolu.

Šípky majú vysoký obsah vitamínu C (vitamín C nie je účinný v odvare), ďalej obsahuje minerály, pektíny, flavonoidy a triesloviny a zvyšuje odolnosť organizmu. Šípky priaznivo pôsobia pri vysokom krvnom tlaku, a prispievajú k zlepšovaniu trávenia.