Škoricu nie je potrebné veľmi predstavovať, veď každý ju pozná aspoň ako prísadu do sladkých jedál, kompótov, jablkových koláčov, kakaa či kávy, ale nie je škorica ako škorica, pretože je zásadný rozdiel medzi škoricou čínskou a škoricou cejlónskou o ktorej si v tomto článku povieme viac.
Cejlónska škorica sa zvykne označovať aj ako ,,pravá“. Je svetlejšia, má jemnejšiu textúru, omnoho sladšiu chuť, nezameniteľnú arómu a predovšetkým, obsahuje nižšie % kumarínov.
Cejlónska škorica je korenie získané z vnútornej kôry Škoricovníka cejlónskeho, celoročne zeleného neveľkého stromu dorastajúceho do výšky 10 – 15 metrov. Pestuje sa v Srí Lanke a v južnej Indii. Škorica má príjemnú sladkastú chuť s typickou nezameniteľnou arómou.
Antibakteriálne účinky škorice
V štúdii publikovanej v časopise International Journal of Food Microbiology, 2003, pridávali niekoľko kvapiek škoricovej silice do 100ml mrkvovej šťavy. Vzorka bola uchovávaná v chladničke. Prídavok silice inhiboval rast patogénu Bacillus cereus najmenej 60 dní. Rovnaká vzorka uchovávaná v chladničke bez prídavku silice obsahovala pomnožené patogénne baktérie. Prídavok škoricovej silice nielen prirodzeným spôsobom konzervoval ale zároveň zlepšil chuť a vôňu šťavy.
Aromatické oleje získané zo škorice majú schopnosť brzdiť rast baktérií a húb. Laboratórne testy hodnotili antifungálnu aktivitu extraktov škorice, účinnosť porovnávali so štandardným antimykotikom – fluconazolom. Kmene Candida rezistentné na fluconazol boli v niekoľkých prípadoch inhibované extraktami škorice.
Účinnosť cinnamaldehydu proti Helicobacter pylori bola experimentálne hodnotená na 31 kmeňoch týchto baktérií. Minimálne koncentrácie schopné inhibovať delenie baktérií (MIC) zodpovedali hodnotám 2 mcg/mg. Kyslé prostredie inhibičnú antibakteriálnu účinnosť ešte zvyšovalo. Navyše nebol pozorovaný vznik rezistencie na cinnamaldehyd po opakovanej 10-násobnej pasáži v subinhibičných koncentráciách. Výsledky experimentov poukázali na schopnosť cinnamaldehydu a eugenolu účinne potláčať rast Helicobacter pylori bez rizika vzniku bakteriálnej rezistencie.
Extrakt zo škorice môže pomáhať eradikácii baktérie zúčastňujúcej sa patogenézy erózií žalúdočnej sliznice a žalúdočných vredov.
Účinky škorice pre Vaše zdravie
Škorica znížuje zrážanlivosť krvi - Cinnamaldehyd je veľmi detailne preskúmaný v oblasti pôsobenia na krvné doštičky. Mechanizmus antiagregačného účinku cinnamaldehydu spočíva v inhibícii tvorby kyseliny arachidónovej v membránach krvných doštičiek. Znížená tvorba kyseliny arachidónovej prispieva k zníženiu tvorby prozápalového cytokínu – tromboxánu A2 a zníženiu zrážania krvi. Uvedený protizrážanlivý účinok cinnamaldehydu sa farmakologicky prelína a súvisí s protizápalovým účinkom. Účinky cinnamaldehydu je možné porovnať s účinkami kyseliny acetylsalicylovej známej ako Acylpirín alebo Aspirín.
Existujú klinické štúdie porovnávajúce korenia a ich potenciál znižovať tvorbu kyseliny arachidónovej a zrážanlivosť krvi. Uvádzajú nasledovné poradia od najúčinnejšej látky: eugenol > capsaicín > kurkumín > cinnamaldehyd > piperín > allyl-sulfid >quercetín. Najúčinnejší eugenol je 29 – krát účinnejší ako Aspirín v inhibícii zrážanlivosti krvi.
Zníženie nárastu hladiny glukózy spomalením vyprázdňovania žalúdka. Pridávaním škorice do jedál s vysokým obsahom škrobov a cukrov možno predísť prudkému zvýšeniu hladiny cukru v krvi. Škorica spomaľuje rýchlosť vyprázdňovania žalúdka po jedle a tým prispieva k zníženiu rýchleho nárastu hladiny glukózy v krvi.
Škorica zvyšuje citlivosť inzulínových receptorov. Metylhydroxychalkón obsiahnutý v kôre má špecifický účinok zvyšujúci citlivosť inzulínových receptorov a tým zlepšuje metabolickú účinnosť inzulínu. Metylhydroxychalkón pôsobí ako inzulínové mimetikum. Týmto mechanizmom napomáha prieniku glukózy do buniek s následnú tvorbou glykogénu. Medicínsky potenciál metylhydrohychalkónu spočíva vo využití v liečbe inzulínovej rezistencie.
Konzumácia škorice nielenže pomáha schopnosti tela využiť glukózu, ale aj vôňa škorice stimuluje mozgovú aktivitu! Výskum vedený Dr. P. Zoladzom, ktorého výsledky boli zverejnené v roku 2004 Asociáciou skúmajúcou chemoreceptory zistil že žuvanie žuvačky obsahujúcej škoricovú silicu alebo voňanie škorice posilnilo mentálne schopnosti účastníkov štúdie. Obzvlášť škorica zlepšila výsledky testov hodnotiacich pozornosť, virtuálnu rozlišovaciu pamäť, pracovnú pamäť, rýchlosť vizuálneho postrehu zmien na monitore počítača. Účastníci boli hodnotení po kontakte so 4 vnemami: mätová silica, jazmínová silica, škoricová silica a vzorka bez pachového vnemu. Škoricová silica mala významne odlišný najvyšší stimulačný účinok spomedzi silíc. Povzbudivé výsledky štúdie budú pokračovať výskumom stimulačných účinkov u starších ľudí a ľudí s poruchami vnímania.
Škoricový čaj
Škoricový čaj má výrazný hypoglykemický účinok, obsahuje látky s protizápalovými a antioxidačnými vlastnosťami. Obsah aromatických aldehydov dáva škoricovému čaju príjemnú sladkastú chuť bez nutnosti ďalšieho dochucovania. Vôňa škoricového čaju stimuluje mozgovú činnosť k vyššej výkonnosti.
Odporúčaná účinná dávka na prípravu porcie čaju predstavuje 1 až 3 g mletej škorice zaliatej 300-500 ml vriacej vody. Po odstátí sa vytvoria dve oddelené vrstvy, usadeninu pevných častí treba oddeliť opatrným zliatím (bez premiešania) do inej nádoby.
Najvýraznejším účinkom škoricového čaju je hypoglykemický efekt – zníženie hladiny glukózy v krvi. Čaj sa odporúča konzumovať po jedle aby nedochádzalo k nežiadúcej výraznejšej hypoglykémii. Ak užívate lieky znižujúce hladiny glukózy – perorálne hypoglykemiká, užívanie škoricového čaju je potrebné konzultovať s lekárom z dôvodu sčítania hypoglykemických účinkov a možného výskytu závažnejšej hypoglykémie.
Protizápalové a protizrážanlivé (antiagregačné) účinky škoricového čaju je možné využiť aj ako prirodzenú, podpornú súčasť liečby žilovej trombózy alebo ako prirodzenú diétnu prevenciu.
Autor: Pharm. Dr. Jozef Zima