Amarant - bezlepková super obilnina


Amarant pochádza z Južnej Ameriky. Bol základnou potravinou Inkov a Aztékov (nazývali ho „svätým zrnom“) a dnes je považovaný za plodinu budúcnosti. U nás je amarant známy pod názvom láskavec a pestuje sa ako okrasná rastlina. Patrí medzi pseudoobilniny.

Amarant obsahuje kvalitné rastlinné bielkoviny, hlavne esenciálnu aminokyselinu lyzín, ktorá podporuje tvorbu mozgových buniek a má dôležitý vplyv na duševný rozvoj detí. Pre svoj obsah vlákniny, vitamínov (B1, B2, C a E), minerálnych látok a stopových prvkov (draslík, fosfor, horčík, mangán, meď, selén, sodík, vápnik, zinok a železo) patrí medzi veľmi výživné rastliny na svete. 

V obchodoch nájdeme amarantovú múku, olej, vločky, semienka, cestoviny či extrudované chlebíky. Amarant býva aj súčasťou niektorých sladkostí, ako sú amarantové chrumky, tyčinky, sušienky či dokonca detská výživa. U nás je známa hlavne amarantová múka a výrobky z nej, ktoré neobsahujú lepok a sú preto vhodné pre výživu ľudí s celiakiou, čiže pri bezlepkovej diéte. Ale i pre celkom zdravých ľudí má kvôli vysokej nutričnej hodnote amarantu význam napríklad čiastočne nahrádzať pšeničnú múku amarantovou múkou. Pri vytvorení zmesi amarantu s pšenicou, alebo ryžou dostaneme vyváženú zmes, ktorá je veľmi podobná zloženiu proteínu vaječného bielku a je vhodná pre športovcov aj ťažko pracujúcich. Amarant je vhodný aj pre vegetariánov a vegánov kvôli dodaniu kvalitných bielkovín. Unikátne je zastúpenie cukrov v amarantovej múke, pretože amarant neobsahuje jednoduché cukry, iba zložené, má preto nízky glykemický index a je vhodný pri diabetickej diéte u ľudí trpiacich cukrovkou a u obéznych ľudí.

Príprava a recepty

Amarant vždy prepláchneme vodou. Jeho príprava je podobná príprave ryže, tj. 1 hrnček amarantových semienok na 1,5-2 hrnčeky vody a štipku soli. Varí sa, až pokiaľ sa všetka voda neodparí, cca 20 minút. Používa sa hlavne ako príloha k jedlám.

  • Príloha - amarant môžete pridávať ako prílohu samotne, alebo ho môžete kombinovať s pohánkou, ryžoupšenom, je vhodné ho kombinovať v pomere 1 diel amarantu a 4 diely inej obilniny
  • Kaša - 100g amarantu varte 20 minút s 300ml tekutiny, občas premiešajte, pridajte 4 lyžice ovsených vločiek a 200ml tekutiny, potom varte ešte 5 minút a máte hotovo, ozdobte a dochuťte podľa ľubovôle orechmiovocím aj korením
  • Puding - 60 g amarantu prepláchnite a varte ho v cca 300ml tekutiny asi 20 minút, po uvarení prisypte kakao a škoricu, nechajte vychladnúť a primiešajte vopred namočené chia semienka (5 g), dochucujte medom a citrónom, pred podávaním schlaďte zmes cez noc v chladničke
  • Šalát - uvarený a vychladnutý amarant zmiešajte s obľúbenou čerstvou zeleninou, môžete pridať aj kuskus
  • Popcorn - teda skôr "popamarant", poriadne rozohrejte vyšší hrniec, prisypte 2 lyžice amarantu, po chvíli začne pukať, keď vypuká väčšina, presypte ho do misy
  • Alegría - mexická sladká pochúťka, pripravený popamarant dosladíme mierne zohriatým medom alebo iným sladidlom, dochutíme kakaom či korením podľa preferencie, zmiešane a necháme stuhnúť na plechu, po stuhnutí krájame na želané tvary.

 

Zdroj: paula.sk

Štítky: amarant