Popis
Šošovica Beluga patrí k ušľachtilým druhom šošovice. Vo svete nosí prezývku “kaviár vegetariánov.” Je prirodzeným zdrojom vysokého množstva živín a minerálov. Malé čierne šošovičky s bielym vnútrom ponúkajú vynikajúcu jemnú chuť. Majú pevnejšiu konzistenciu v porovnaní s klasickou šošovicou. Po uvarení si čierna šošovica zachováva svoj tvar a jej šupka nepraská.
Čierna šošovica je vhodná na konzumáciu ako samostatné jedlo. Je aj ideálnou prílohou k rozmanitým a chutným pokrmom. Hodí sa do nátierok, šalátov, hustých polievok, ryžových a cestovinových jedál. Skvelo chutí v kombinácii spolu s morskými riasami.
Príprava: Čiernu šošovicu prepláchneme po tečúcou vodou. Vložíme do hrnca v pomere 1:2 až 1:2,5. Privedieme k varu. Varíme na miernom plameni 25 až 30 minút. Šošovicu počas varenia zbytočne nemiešame. Predídeme tak rozbitiu jej šupky. Šošovicu solíme až po uvarení. Pred varením sa šošovica nemusí namáčať.
Zloženie: 100% šosovica drobnozrnná nelúpaná celá.
Skladovanie: v suchu
Krajina pôvodu: Kanada
Vlastnosti
Nutričné hodnoty v 100g | |
---|---|
Energetická hodnota [kJ/kcal] | 1286/305 |
Tuky [g] | 1,6 |
z toho nasýtené mastné kyseliny [g] | 0,2 |
Sacharidy [g] | 41,00 |
z toho cukry [g] | 1,10 |
Bielkoviny [g] | 23,00 |
Soľ [g] | <0,01 |