Popis
Zemné mandle ľudstvo pozná už od čias Starovekého Egypta. V rôznych častiach sveta sa nazývajú inak, môžete ich poznať aj pod názvami jedlý šachor, tigrie orechy alebo chufa (čufa). Je to rastlina patriaca medzi trávy, ktorá tvorí jedlé podzemné hľuzy sladkej chuti. Tým, že chuť pripomína chuť mandlí - dostala táto hľuza označenie aj zemná mandľa (pravá mandľa je orech).
Do Európy sa zemné mandle dostali príchodom Arabov, dnes sa pestujú napríklad v okolí Valencie. K tradičným produktom patria sušené hľuzy, ktoré sa pred podávaním ako sladké občerstvenie namočia na niekoľko hodín do tekutiny aby opäť zmäkli. K výborným patrí "mlieko zo zemných mandlí" - sladký a populárny nápoj v oblastiach Stredozemného mora.
Dnes sa do popredia dostáva múka zo zemných mandlí.
Múka zo zemných mandlí sa vyrába jemným mletím dôkladne vysušených hľúz, z ktorých bol za studena vylisovaný olej. Sušenie neraz prebieha aj 3 mesiace, v kontrolovanom prostredí ideálnej teploty a vlhkosti. Hľuzy sa zároveň počas sušenia pravidelne otáčajú, aby sa dosiahlo rovnomerné sušenie, ktoré zaručí najkvalitnejšiu surovinu na mletie.
Múka zo zemných mandlí má výborné dietetické vlastnosti. Cenný je vysoký obsah vlákniny. Obsahuje vysoké množstvo prírodných cukrov, takže jej použitie znižuje potrebu pridávania ďalších cukrov do receptov.
Múka zo zemných mandlí je bezlepková, preto je vhodnou náhradou akejkoľvek lepkovej (obilnej) múky. Jej konzumácia sa však neodporúča v prípade alergie na orechy.
Jej prirodzene sladkastá chuť ju predurčuje hlavne do sladkých receptov, ale využiť ju možno v rôznych receptoch. Je vhodná na pečenie, varenie, prípravu krémov, sušienok alebo na zahusťovanie jedál.
Zloženie: 100% múka zo zemných mandlí
Skladovanie: na suchom a chladnom mieste, po otvorení v chladničke a spotrebujte min 1 mesiac v rámci dátumu spotreby.
Upozornenie: Konzumácia zemnej mandľovej múky sa nedoporúča ak máte alergické prejavy na konzumáciu orechov.
Krajina pôvodu: EU
Vlastnosti
Nutričné hodnoty v 100g | |
---|---|
Energetická hodnota [kJ/kcal] | 1924/465 |
Tuky [g] | 25 |
z toho nasýtené mastné kyseliny [g] | 5,5 |
Sacharidy [g] | 40 |
z toho cukry [g] | 15 |
Vláknina [g] | 17 |
Bielkoviny [g] | 4,1 |
Soľ [g] | 0,05 |