Popis
Pomenovanie kuskus pochádza z arabčiny, jedná sa totiž o tradičné severoafrickej jedlo. Postupom času sa rozšírilo do celého sveta. Kuskus je sparená a do guľôčok tvarovaná krupica. Na jeho výrobu sa používa pšenica, proso i jačmeň. Často je zamieňaný s bulgurom, bulgur ale nie je z krupice, ale z pšeničných chrumiek.
Kuskus sa používa na slano aj na sladko, ako príloha alebo súčasť do šalátov, nákypov a náplní, namiesto ryže do rizota, kdekoľvek Vás napadne.
Bežný kuskus sa nemusí variť, stačí zaliať ho dvojnásobným množstvom vody a nechať pod pokrievkou 10 minút dôjsť, medzitým párkrát vidličkou prekypriť.
Príprava: kuskus zalejte vriacou vodou v pomere 1:2 dielom vody, nechajte cca 10 - 15 minut stáť, premiešajte vidličkou a dochute podľa potreby
Zloženie: tepelne spracovaná kukuričná krupica
Skladovanie: v suchu a chlade
Krajina pôvodu: Taliansko
Vlastnosti
Nutričné hodnoty v 100g | |
---|---|
Energetická hodnota [kJ/kcal] | 1508/356 |
Tuky [g] | 1,47 |
z toho nasýtené mastné kyseliny [g] | 0,21 |
Sacharidy [g] | 75,71 |
z toho cukry [g] | 0,8 |
Bielkoviny [g] | 7,46 |
Soľ [g] | 0,12 |