Popis
Použitie Gurmar čaju v liečbe cukrovky je známe z histórie tradičnej indickej a Ajurvédskej medicíny niekoľko tisíc rokov.
Väčšinu biologicky aktívnych látok tvorí 10 druhov triterpénových saponínov oleanánového typu známych pod názvom kyselina gymnemová. Analýzou rastlín pochádzajúcich z Indie sa zistil celkový obsah kyseliny gymnemovej v rozmedzí 3,9 až 4,6 %. Jedna porcia čaju pripravená z 1,5 g sušených listov obsahuje 63 mg kyseliny gymnemovej.
Užívanie Gurmaru sa dobre znáša s užívaním všetkých liekov proti diabetu, neboli zistené žiadne vedľajšie účinky.
Nástup účinku je na rozdiel od iných rastlinných liekov pomalý, prvé zlepšenie nastáva obvykle po 3 až 4 týždňoch užívania, pre rozvinutie liečebného účinku sa odporúča užívať minimálne počas 6 mesiacov. Pri nastupujúcej forme cukrovky u dospelých zaznamenali maximálne liečebné úspechy obvykle po dlhodobom podávaní v období 18 až 20 mesiacov.
Príprava: 1 kávovú lyžičku čajoviny (1,5 g) zaliať 2,5 dl vriacej vody a nechať vylúhovať 15 minút, nápoj sa pije teplý.
Zloženie: sypané listy rastiny Gymnema silvestre.
Odporúčaná denná dávka: 2 - 3 šálky čaju spolu s jedlom.
Upozornenie: Čaj nesmú užívať tehotné a dojčiace ženy. Pre nedostatok skúseností s užívaním nie je určený osobám do 20 rokov.
Krajina pôvodu: India
NARIADENIE EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY (EÚ) č. 1924/2006 o výživových a zdravotných tvrdeniach zakazuje označovať na výrobkoch a miestach, ktoré výrobky predávajú (e-shop), zdravotné účinky produktu.