ZMENA OTVÁRACÍCH HODÍN
Počas vianočných sviatkov bude predajňa od 24.12.2024 do 6.1.2025 zatvorená.
Objednávky cez e-shop budú priebežne vybavované od 7.1.2025.
Objednávky s doručením do Vianoc odporúčame objednať najneskôr 17.12.2024 !!!
Neskôr vytvorené objednávky kuriéri zrejme doručiť nestihnú.
Popis
Blahodárne účinky zeleného čaju sú známe po tisícročia, ale ak existuje jeden, ktorý vyniká nad ostatnými, skutočná legenda, potom je to jednoznačne zelený čaj Matcha.
V minulosti patril medzi rituálne čaje buddhistických mníchov a cisárskeho dvora. Stal sa privilegovaným čajom japonskej elity a obľúbeným medzi samurajmi, ktorí postupom času vytvorili zenový rituál vnášajúci harmóniu a pokoj do ich času búrlivého života.
Iba originálna Matcha pochádzajúca z vybraných častí Japonska sa môže právom označovať za klenot medzi čajmi. Patrí medzi najstaršie odrody zatieňovaných čajov, ktoré sa tradične, po viac než 800 rokov, používajú pri zenových budhistických rituáloch. Jeho nesmierne náročné pestovanie a takmer alchymistický spôsob spracovania z neho robí krásny nápoj s bohatou chuťou, vôňou a nesmierne pozitívnymi účinkami na myseľ.
Výnimočný postup výroby
Výroba naozaj kvalitného čaju Matcha dnes v sebe spája elementy tajomstva, tradičných postupov, ručnej práce a presnej technológie. Iba vybraná skupina elitných japonských farmárov ovláda znalosti a schopnosti, ktoré znamenajú najnáročnejšiu metódu produkcie čaju na svete. Matcha pochádza z čajovníka pestovaného špeciálnou zatieňovacou technikou. Štyri týždne pred zberom sa pole zatieni plachtami, ktoré eliminujú až 90% prirodzeného svetla. Rastliny potom kompenzujú jeho nedostatok intenzívnou produkciou biologicky významných látok. Zber čaju prebieha na začiatku mája. Listy sa trhajú výhradne ručne a po zbere sa hneď spracujú. Najskôr prejdú vodnou parou, ktorá zabráni fermentácii a zachová všetky prospešné látky. Výsledný produkt sa nazýva Arancha, čo sa dá preložiť ako surový čaj. Ďalšou fázou je triedenie, keď sa vyberajú iba najkvalitnejšie lístky. Dôležitá je farba, vôňa a chuť. Týmto krokom je zaistená nielen kvalita, ale aj jej stálosť. Najnáročnejšie je odstrániť stonky a žilnatiny tak, aby zostalo iba vnútorné pletivo listu, takzvaný mezofyl. Ide o najjemnejšiu a najčistejšiu dužinu z čajovej rastliny. Tá sa následne rozkrája na rovnaké kusy a vzniká čaj označovaný ako Tencha. Posledný, vskutku kráľovský krok, je mletie za pomoci tradičných žulových mlynov. Tie rozomelú čaj Tencha na jemný prášok, označovaný už ako Matcha. Veľkosť jedného zrniečka je 5–10 mikrónov, pričom jeden mikrón je milióntina metra. Je taký jemný a koncentrovaný, že prášok sa doslova rozpúšťa v ústach.
Mimoriadny účinok čaju Matcha sa dosiahne nielen zastúpením špecifických látok vytvorených zatieňovacou technikou, ale aj jeho obrovskou koncentráciou. Matcha sa totiž oproti ostatným zeleným čajom nelúhuje, ale priamo užíva. Tým sa jediná šálka svojím obsahom vyrovná desiatim šálkam bežného zeleného čaju.
Čo robí Matcha čaj takým výnimočným
- Matcha je najkvalitnejší a najúčinnejší zo všetkých zelených čajov. Pri jeho výrobe nedochádza k fermentácii, nepridávajú sa žiadne farbivá, prísady ani konzervačné látky.
- Matcha sa pestuje výnimočnou zatieňovacou metódou. Obsahuje jedinečnú a silnú skupinu antioxidantov, ktoré sú známe ako katechíny. Až 60% z týchto antioxidantov tvorí EGCG. Tento katechín významne podporuje zrýchlenie metabolizmu.
- Matcha sa nelúhuje, ale užíva sa celý. Vo svojej silnej, koncentrovanej podobe.
- Jedna jediná porcia čaju Matcha obsahuje rovnaké nutričné látky ako desať šálkov bežného zeleného čaju.
Zenová príprava čaju
Po dlhom a náročnom dni môžete svoju myseľ upokojiť pravým zenovým rituálom. Na prípravu nápoja je najpodstatnejšia obradná miska (čavan) a bambusová metlička (časen). Do misky dajte dve až tri vrchovaté čajové lyžičky Matcha a zalejte vodou, ktorá prešla varom a vychladla približne na 75°C. Metličkou našľahajte ľahkú, nefritovo-zelenú penu. Nápoj po krátkej dobe mierne zhustne a je pripravený na pitie.
Moderná príprava čaju
Moderná doba je rýchla, no napriek tomu nemusí postrádať kvalitu. Ak vynecháte zenový obrad, je príprava nápoja Matcha dielom okamihu. Namiesto misky dobre poslúži vaša obľúbená šálka alebo pohár a na našľahanie môžeme použiť napríklad šľahač na mliečnu penu („kapučínovač“) alebo elektrickú metličku. V prípade najvyššej krízy môžeme, samozrejme, použiť obyčajnú lyžičku. Zenoví majstri sa pravdepodobne budú obracať v mieste ich odpočinku, ale váš organizmus dostane z hľadiska účinných látok všetko, čo mu patrí.
Zloženie: 100 % jemne mletý zelený čaj Matcha (prítomná zložka EGCG)
Zloženie - nutričná analýza v pdf
Odporúčané dávkovanie:
- teplá príprava: 0,5 - 1 čajovú lyžičku (2 - 4g) zalejeme 2 dl horúcej vody s teplotou do 65°C a dôkladne premiešame. Možno ochutiť mätou a limetkou.
- studená príprava: 0,5 - 1 čajovú lyžičku (2 - 4g) zmiešame s 2 dl vody a dôkladne premiešame. Možno ochutiť mätou alebo ovocným sirupom.
Upozornenie: Výrobok nie je určený pre deti, tehotné a dojčiace ženy. Užívanie v čase tehotenstva a dojčenia konzultujte so svojim lekárom. Výživové doplnky nie sú určené ako náhrada pestrej stravy. Neprekračujte odporúčané denné dávkovanie.
Skladovanie: Skladujte v suchu, mimo dosahu priameho slnečného žiarenia, pri teplote 10-25°C. Chráňte pred mrazom. Ukladajte mimo dosahu detí.
NARIADENIE EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY (EÚ) č. 1924/2006 o výživových a zdravotných tvrdeniach zakazuje označovať na výrobkoch a miestach, ktoré výrobky predávajú (e-shop), zdravotné účinky produktu.