Popis
Pestrec mariánsky je stredomorská bylina, ktorá vyzerá ako bodliak. Za pozitívne účinky Pestreca mariánskeho sú zodpovedné flavolignany silybin, silydianin a silychristin (silycristin, silykristin), ktoré sa súhrnne nazývajú silymarin. Silymarín je pritom známy tiež ako silný antioxidant.
Najväčšia koncentrácia silymarinu je v semenách, v menšej koncentrácii sa nachádza v listoch a koreni. Plody (semená) okrem toho obsahujú asi 27% bielkovín a 30% jedlého oleja (kyselina linolová, olejová a nenasýtené mastné kyseliny), tyramín, histamín, aminokyseliny, cukry, quercetín a vitamín E (500 až 800mg/kg)
Užívanie pestreca mariánskeho je veľmi bezpečné a prospešné pre zdravie
Semienka pestreca mariánskeho môžete pomlieť v mlynčeku a následne používať ako doplnok do polievok, omáčok, šalátov a mliečnych výrobkov. Pri jeho mletí je ale potrebné sa vyvarovať teplotám nad 40°C. Pri tejto teplote (a samozrejme aj vyššej) sa totiž znehodnocuje až úplne ničí účinná látka silymarín
Zloženie: pestrec mariánsky 100%
Odporúčaná denná dávka: 1-2 lyžíčky
Skladovanie: mimo dosahu detí, v suchu pri teplote od 5°C - 25°C v dobre uzatvorenom obale, chráňte pred mrazom a priamym slnečným žiarením.
Upozornenie: Produkt môže obsahovať stopy gluténu, horčice, sóje, orechov a sezamu.
Krajina pôvodu: Poľsko
Vlastnosti
Nutričné hodnoty v 100g | |
---|---|
Energetická hodnota [kJ/kcal] | 1227/292 |
Tuky [g] | 23 |
z toho nasýtené mastné kyseliny [g] | 5 |
Sacharidy [g] | 8 |
z toho cukry [g] | 2 |
Bielkoviny [g] | 20 |
Soľ [g] | 0,02 |
NARIADENIE EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY (EÚ) č. 1924/2006 o výživových a zdravotných tvrdeniach zakazuje označovať na výrobkoch a miestach, ktoré výrobky predávajú (e-shop), zdravotné účinky produktu.