Kvasná nádoba na výrobu pickles minikvašák 1,6 l
- Značka: Danfood
- Dostupnosť: Skladom
Popis
Nakladanie a prírodné kvasenie zeleniny je starobylý spôsob jej uchovávania a je jedným z dôležitých prvkov zdravej a prirodzenej výživy, hlavne pre svoj nezastupiteľný obsah probiotických baktérií.
Pickles dodáva jedlu ľahkú, osviežujúcu kvalitu a je najvhodnejšie ním jedlo ukončiť. Okrem toho pomáha udržiavať, alebo vybudovať zdravú črevnú flóru, ktorá veľmi napomáha tráveniu. Je bohaté na minerálne látky, vitamíny a enzýmy.
Obecne nie každý vie, že aby sme zo zeleniny dostali skutočne všetko potrebné, je dôležité ju upraviť buď tepelne (varom, parou, na tuku, atď.) alebo tzv. mliečnym kvasením.
A práve mliečne kvasenie zeleniny, alebo fermentácia, kedy sa cukor obsiahnutý v zelenine mení, za pomoci všade prítomných užitočných kvasných baktérií, na kyselinu mliečnu, znásobuje obsah vitamínu C a podporuje tvorbu a využitie vitamínov skupiny B. Takto "konzervovaná" zelenina je nielen oveľa trvácnejšia, ale tiež tu dochádza k premene, zušľachteniu a vzniku niečoho nového.
Kvasenú zeleninu môžeme podľa doby jej prípravy rozlíšiť na rýchlo kvasenú (cca niekoľko hodín), krátkodobo kvasené "pickles" (3 - 4 dni) a dlhodobo kvasenú (cca týždeň pri použití väčších nádob a uskladnení v pivnici).
Zelenina spracovaná ako pickles pôsobí najlepšie, ak ju jeme denne v malom množstve. Buď ako prílohu k jedlu, alebo ako súčasť šalátov, ktorým dodá nezameniteľnú chuť.
Rozmery: 20 x 12 x 13cm
Objem: cca 1,6l
Material: polypropylén, pružina - nehrdzavejúca oceľ
Teplotná odolnosť: do 70°C
Použitie: Do kvašáku umiestnite nakrájanú nasolenú zeleninu, nasaďte veko a uzavrite pravú aj ľavú sponu. Otáčaním gombíka na veku v smere hodinových ručičiek zatlačíte na zeleninu, otáčaním v proti smere hodinových ručičiek uvoľníte tlak na zeleninu. Otvárajte kvašák až potom ako ste uvoľnili zatláčaciu dosku.
Starostlivosť: Po použití dôkladne umyte, sceďte a osušte. Umývajte mäkkou špongiou. Použitie kefy na čistenie alebo leštiaceho prášku spôsobí škrabance. Ak kvašák nebudete dlhší čas používať, pred uskladnením ho dôkladne umyte a osušte na dobre vetranom mieste.
Upozornenie: Neumiestňujte do blízkosti ohňa. Pri uťahovaní alebo uvoľňovaní gombíku nepoužívajte nadmernú silu. Ak dôjde k poškodeniu, napríklad ak sa uvoľní poistný krúžok, okamžite ho prestaňte používať. Nenakladajte citrusové plody (citróny, pomaranče, mandarínky atď.), pretože kvašák sa môže znehodnotiť v dôsledku terpénov a olejov obsiahnutých v ich šupkách. Aj keď sa výrobok znehodnotí, nedôjde k znehodnoteniu potravín ani k uvoľneniu škodlivých rozpúšťadiel. Z rovnakého dôvodu kvašák nepoužívajte na nakladanie ryže. Farba kvašáku sa môže zmeniť vplyvom pigmentov v zelenine a pod., no nijako to neovplyvní fermentované jedlo v ňom. Nenapĺňajte viac, ako je maximálna kapacita. Keďže tento výrobok nie je vzduchotesný, môže sa objaviť aróma fermentovanej zeleiny, aj keď je veko počas používania zatvorené. Taktiež ak kvašák nakloníte, šťava môže vytiecť. Kvašák používajte len na to čo je určený a veko nerozoberajte. Nepoužívajte na oplachovanie bielidlo, pretože vo vnútri je pružina z nehrdzavejúcej ocele. Neutierajte riedidlom, benzénom atď.
Krajina pôvodu: Japonsko