Popis
Celé ľanové semienko sa používa ako dekorácia chlebov a pečiva, ktorým zároveň dodáva príjemnú textúru.
Mleté semienka môžu v recepte nahradiť vajíčka (namiesto jedného vajcia použijeme 1 lyžicu mletých semienok a 3 lyžice vody) alebo tuk (3 diely mletých semienok miesto 1 dielu tuku). Tiež dodajú jedlu ľahko orieškovú chuť. Semienka si viete doma pomlieť napríklad na mlynčeku na mak alebo múku, ale vždy ich radšej po zomletí ihneď spotrebujte. Namleté semienka totiž veľmi rýchlo oxidujú. Ak už skutočne nemôžeme všetky namleté semienka spotrebovať ihneď, tak je uchovávame v chladničke v dobre uzavretom obale a rýchlo spotrebujeme.
Ľanové semienka sa hodia do mnohých pokrmov. Možno ich pridať do ovsených vločiek, kaší, jogurtov, šalátov i dressingov.
Za optimálnu dávku sa považujú 2-4 polievkové lyžice, je však vhodné začínať v menšom množstve a piť dostatok tekutín.
Zloženie: ľanové semienka 100%
Skladovanie: na suchom a tmavom mieste v dobre uzavretom obale
Vlastnosti
Nutričné hodnoty v 100g | |
---|---|
Energetická hodnota [kJ/kcal] | 2110/512 |
Tuky [g] | 42 |
z toho nasýtené mastné kyseliny [g] | 3,7 |
Sacharidy [g] | 2,0 |
z toho cukry [g] | 2,0 |
Vláknina [g] | 27 |
Bielkoviny [g] | 18 |
Soľ [g] | 0,05 |