Popis
Názov TEFF pochádza z amharčiny - samotná obilinina totiž pochádza z Etiópie a nič na tomto fakte nezmení ani to, že dnes sa pestuje nielen v Afrike, Ázii, Indii, ale aj v Austrálii. Iným názvom teffu je aj etiópske proso. Prečo táto obilnina patrí k najdrahším, je zrejmé pri porovnaní zŕn pšenice a teffu. Váhový pomer je totiž 1:100. Len pre doplnenie - slovíčko "tef" prezentuje v amharčine niečo veľmi drobné, synonymum až pre stratené..
Inak má ale teff množstvo predností.Teff má vysoký obsah vápnika, fosforu, horčíka,železa, hliníka, či bóru. Naviac železo sa z teffu ľahko vstrebáva. Z vitamínov je to prioritne tiamín. Oproti pšenici je tiež vyšší podiel aminokyselín. Samotná múka z teffu je použiteľná všade - ako náhrada pšeničnej múky. Odporúča sa ale jej použitie, ako jednej zo zložiek, v kombinácii s inými bezlepkovými múkami.
Základná príprava teffu
Zrno teffu sa varí podobne ako ryža, ašak pozor! Zatiaľ čo ryžu varíme v pomere dva hrnčeky vody na jeden hrnček ryže, pri varení teffu použijeme pomer s vodou 1:5. Zrno teffu môžeme pred varením prepláchnuť vodou, ale nie je to nevyhnutné. Varíme na miernom ohni. Asi po 15 minútach začnú na hladine plávať jednotlivé zrnká, ale hlavná kaša sa medzitým už tvorí na dne hrnca, preto premiešajte, aby nedošlo k pripáleniu kým nevznikne kaša. Uvarený teff je mäkký, má lahodnú orieškovú chuť a príjemnú arómu. Na dochutenie je možné použiť akékoľvek korenie. Teff je vynikajúci so škoricou aj vanilkou.
Skladovanie: na suchom a chladnom mieste
Nutričné hodnoty v 100 g výrobku:
Energetická hodnota: 1492 kJ
Bielkoviny: 11,5 g
Sacharidy: 69 g
Tuky: 2,2 g
Draslík: 448 g
Cholesterol: 0 %
Krajina pôvodu: Bolívia