Popis
Umeocot má výraznú slano-kyslú chuť a príjemnú ľahkú ovocnú arómu. Výborne sa hodí do šalátových zálievok. Využijete ho pri príprave šošovice na kyslo a tiež na dochutenie všetkých pokrmov, kam potrebujete dodať slano-kyslú chuť.
Nejde v skutočnosti o ocot, vzniká ako vedľajší produkt pri výrobe nakladaných sliviek - umeboshi. Výrobca MUSO uvádza, že umeocot pomáha pri nechutenstve, zažívacích problémoch a únave.
Umocet je tekutina, ktorá sa vylučuje pri fermentácii nakladaných sliviek - umeboshi.
Slivky umeboshi sa zbierajú na jar. V deň zberu sa nasolia a potom sa nechávajú niekoľko dní sušiť na slnku. Keď sú takmer usušené, naložia sa do slaného nálevu, zaťažia kameňmi a nechajú kvasiť. Do nálevu sa tiež pridávajú shizo listy. Vzhľadom pripomínajú okrasnú žihľavu. Pridávajú sa kvôli konzervačným účinkom a krásne purpurovej farbe. Červená tekutina, ktorá sa pri kvasení sliviek vylučuje, sa nazýva ume-su, v češtine sa ujal názov umeocot.
Využitie:
- Zálievka s medom - rozmiešajte 1 lyžicu medu so 4 lyžicami olivového oleja, 3 lyžicami oleja z praženého sezamu, 1 lyžicu umeoctu a 1 lyžicu čerstvej pomarančovej šťavy;
- Jogurtový dresing - zmiešajte 1 malé balenie smotany podľa Vašej preferencie, s 1 lyžicou umeoctu a s 2 lyžicami ryžového sirupu; je výborný na hlávkový šalát;
- Nápoj z umeoctu - malá lyžička do pohára vody; osvedčený prostriedok proti únave z tepla aj na povzbudenie trávenia
Zloženie: ume slivky ochutené shiso listy 50 % (shiso listy 56 %, morská soľ 22 %, naložené ume slivky (ume slivky 80 %, morská soľ 20 %)), naložené ume slivky 50 % (ume slivky 80 %, morská soľ 20 %).
Skladovanie: v suchu a chráňte pred slnečným svetlom
Upozornenie: môže obsahovať glutén a sóju.
Krajina pôvodu: Japonsko
Viac o Umeboshi sa môžete dočítať v tomto článku.
Vlastnosti
Nutričné hodnoty v 100g | |
---|---|
Energetická hodnota [kJ/kcal] | 73/17 |
Tuky [g] | 0,0 |
z toho nasýtené mastné kyseliny [g] | 0,0 |
Sacharidy [g] | 3,4 |
z toho cukry [g] | 0,0 |
Vláknina [g] | 0,2 |
Bielkoviny [g] | 0,8 |
Soľ [g] | 25,1 |