Popis
Tamari sa vyrába z prirodzene bezlepkových surovín. Oproti obyčajným lacným „sójovým omáčkam" tamari neobsahuje žiadne zvýrazňovače chuti, farbivá ani umelé sladidlá. Tamari vzniká ako vedľajší výrobok pri výrobe klasickej miso pasty, je tmavšia, hustejšia a má bohatšiu a výraznejšiu chuť. Naplno zažiari pri príprave studených zálievok, omáčok a pikantných dipov.
Popri základných štyroch chutí (sladká, horká, slaná, kyslá), je ešte chuť piata - umami. Označuje sa ako „lahodná", „chuť zrelosti" a zvýrazňuje chuť pokrmu. Táto piata chuť je obsiahnutá aj vo fermentovaných výrobkoch - teda aj v sójovej omáčke shoyu.
Shoyu a tamari sú viac-menej zameniteľné tým, že tamari si lepšie udrží chuť a arómu pri tepelnej úprave. Shoyu sa, naopak, odporúča používať k finálnemu dochutenie hotového pokrmu. Nie je to ale žiadne železné pravidlo.
Recept: pre zalievku na šalát zľahka rozmixujte 2 lyžice tamari, 4 lyžice olivového oleja, 1lyžicu balzamikového octu a hŕstku kešu orechov.
Zloženie: sójové bôby (48,9 %), voda, morská soľ (13,8 %), alkohol (z cukrovej trstiny), fermentačné činidlo: Aspergillus oryzae.
Skladovanie: v suchu a chráňte pred teplom, po otvorení skladujte pri teplote do 10°C a spotrebujte čo najskôr.
Upozornenie: Môže obsahovať stopy lepku.
Krajina pôvodu: Japonsko
Vlastnosti
Alergény | |
---|---|
Sója | |
Nutričné hodnoty v 100g | |
Energetická hodnota [kJ/kcal] | 300/71 |
Tuky [g] | 0,3 |
z toho nasýtené mastné kyseliny [g] | 0,0 |
Sacharidy [g] | 8,7 |
z toho cukry [g] | 2,0 |
Bielkoviny [g] | 8,3 |
Soľ [g] | 13,5 |