Popis
Umeboshi sú nazývané „kráľom alkalických potravín" a v starovekom Japonsku sa užívali k udržaniu rovnováhy a posilneniu zdravia.
Sú bohaté na organické kyseliny, ako je kyselina citrónová (je zaujímavosťou, že obsahujú viac kyseliny citrónovej než samotný citrón) a podporujú trávenie. Okrem kyseliny citrónovej, obsahujú kyselinu jablčnú a jantárovú. Sú odporúčané v lete, pretože znižujú únavu z horúčavy a slnka. Pomáhajú posilňovať funkciu pečene a obličiek, sú zdrojom mnohých minerálov.
Vyrába sa zo sušených sliviek Ume nakladaných v morskej soli s listami Shiso. Pri výrobe sa nepoužívajú žiadne umelé farbivá a sú to práve listy Shiso, ktoré farbia slivky do červena.
Štiplavá, slanokslá chuť Umeboshi sa skvelo hodí pre dochutenie šalátových dresingov a omáčok. Možno ich konzumovať priamo, bez úpravy - nechajte rozplynúť v ústach alebo pridajte do jedla - vždy odstráňte kôstku. Môžete ich konzumovať aj ako nápoj – v horúcej vode, alebo čaji bancha, prípadne vložiť kúsky umebošiek do ryžových gúľ.
Zloženie: Ume slivky 72 %, morská soľ, umeocet (ume slivky, morská soľ, Shiso), Shiso.
Skladovanie: pri teplote do 25°C a pri relatívnej vlhkosti vzduchu 70 %.
Upozornenie: môže obsahovať stopy lepku
Krajina pôvodu: Japonsko
Vlastnosti
Nutričné hodnoty v 100g | |
---|---|
Energetická hodnota [kJ/kcal] | 102/25 |
Tuky [g] | 0,6 |
z toho nasýtené mastné kyseliny [g] | 0,0 |
Sacharidy [g] | 2,7 |
z toho cukry [g] | 0,5 |
Bielkoviny [g] | 0,3 |
Soľ [g] | 14,0 |