Popis
Karob (Ceratonia silika), ktorý môžete poznať aj ako svätojánsky chlieb, chlebovník, prípadne rohovník, je vždyzelený strom dorastajúci do výšky 15-17 m. Jeho zrelé plody sú asi 30 cm dlhé struky, ktoré obsahujú 4-10 semien. Z strukov sa drvením a vymývaním získava karobová múčka, ktorá je výbornou alternatívou kakaa.
Karob obsahuje celý rad vitamínov skupiny B, ale aj pomerne veľké množstvo vápnika a draslíka. V karobu sa navyše nachádza takmer 40% vlákniny a vzhľadom na to, že neobsahuje lepok, tak v poslednej dobe získava čím ďalej väčšiu popularitu u celiatikov.
Oproti kakau neobsahuje karob žiadny kofeín a teobromín, čo sú stimulačné látky, ktoré každému nevyhovujú. Karob nespôsobuje alergie a pretože neobsahuje takmer žiadny tuk, má menej kalórií ako kakao. Karob má výrazne sladkastú chuť, takže sa nemusí, na rozdiel od kakaa, dosladzovať a jeho vôňa je často prirovnávaná vôní datlí.
Karob dokáže plne nahradiť kakao, je výborný v mlieku, kašiach, pudingoch. Môžete ho pridávať do buchiet, cukrovinky, zákuskov, zmrzlín a ďalších dezertov. Vzhľadom k prirodzene nasladlej chuti nepotrebuje doslaďovať cukrom.
Zloženie: 100% sušený odučnený karobový prášok
Skladovanie: pri teplote do 25°C a relatívnej vlhkosti vzduchu do 70%.
Krajina pôvodu: Španielsko
Vlastnosti
Nutričné hodnoty v 100g | |
---|---|
Energetická hodnota [kJ/kcal] | 1239/287 |
Tuky [g] | 4,00 |
z toho nasýtené mastné kyseliny [g] | 4,00 |
Sacharidy [g] | 84,27 |
z toho cukry [g] | 14,59 |
Bielkoviny [g] | 5,04 |
Soľ [g] | 0,07 |
NARIADENIE EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY (EÚ) č. 1924/2006 o výživových a zdravotných tvrdeniach zakazuje označovať na výrobkoch a miestach, ktoré výrobky predávajú (e-shop), zdravotné účinky produktu.