Syndróm trávenia a psychológie - Dr. Natasha Campbell-McBride, MMedSci
EuropaNajnižšia cena za posledných 30 dní: 12,90 €
Doručenie
- osobný odber v košickej predajni: bezplatne
- kuriér GLS (doručenie na adresu):
- Slovensko: 4,90 EUR /nad 70 Eur ZDARMA
- Česko: 6,90 EUR
Prírodná liečba: autizmus, dyslexia, depresia, dyspraxia, ADD, ADHD, schizofrénia
GAPS (Gut and psychology syndrome – Syndróm trávenia a psychológie) je názov vytvorený Dr. Natashou Campbell McBride, ktorý označuje poruchu, ktorá je založená na teórii prepojenia funkcie tráviaceho traktu a činnosti mozgu. Túto poruchu Dr. Natasha Campbell McBride identifikovala potom ako mala sama možnosť pracovať so stovkami detí a dospelých s neurologickými a psychiatrickými poruchami, ako sú poruchy autistického spektra, hyperaktívne poruchy, schizofrénia, dyslexia, dyspraxia, depresia, obsesívno kompulzívne poruchy, bi-polárne poruchy a dalšie neuro-psychologické a psychiatrické problémy.
Tento GAP syndróm je podľa dr. Campbell McBride vo svojej podstate porucha trávenia a ako taká by sa mala aj liečiť. GAPS diéta vznikla primárne na základe špecifickej uhľohydrátovej diéty (SCD), ktorú Dr. Campbell McBride ďalej upravila do liečebného protokolu práve pre pacientov s poruchou autistického spektra a ďalšími psychiatrickými poruchami.
GAPS diéta je dočasná diéta (väčšinou sa drží rok a pol až dva roky), ktorá vylučuje ťažko stráviteľné uhľohydráty, toxické jedlo a prísady, a iné jedlá, ktoré sú ťažko stráviteľné. Tieto jedlá sú z jedálnička vylúčené, aby tak mohlo dôjsť k vyliečeniu čreva. Vyliečením čreva, by malo dôjsť k vyliečeniu chronických problémov ako je autizmus, celiakia, potravinové alergie, ekzémy a autoimúnne poruchy.
GAPS diéta sa začína s prísnejšou, no intenzívne liečiacou GAPS úvodnou diétou, potom pokračuje s plnou GAPS diétou. Celá táto diéta je popísaná a vysvetlená práve v tejto v knihe.
Dr. Natasha Campbell-McBride založila roku 1998 The Cambridge Nutrition Clinic, na ktorej sa venuje problémom vzťahu výživy a ľudskej psychiky. Ako matka dieťaťa s diagnózou poruchy učenia dobre vedela o ťažkostiach rodičov v podobnej situácii a všetok svoj čas preto venovala pomoci takýmto rodinám. Uvedomovala si, že v boji s postihnutím detí i dospelých zohráva výživa významnú úlohu a stala sa priekopníčkou využívania probiotík v tejto oblasti.
Ochota podeliť sa o získané vedomosti ju viedla k spolupráci na mnohých odborných publikáciách, ako aj k prezentácii na nespočetných seminároch a konferenciách s témou porúch učenia a trávenia. Táto kniha zhŕňa jej skúsenosti i vedomosti a predstavuje aj jej najnovší výskum.
Autorka je presvedčená, že spojitosť medzi poruchami učenia, potravinami a nápojmi, ktoré konzumujeme, a stavom tráviacej sústavy je nespochybniteľná. Toto tvrdenie podporujú aj výsledky dlhoročného výskumu. Na klinike s ňou rodičia hovoria o všetkých aspektoch stavu svojho dieťaťa a uvedomujú si, že sa nerozprávajú iba s profesionálom, ale aj s matkou s podobnými skúsenosťami. Dokonale a hlboko rozumie výzvam, ktorým títo rodičia čelia, a preto sú jej rady neoceniteľné.
Autorka má medicínske a postgraduálne tituly z neurológie aj z oblasti ľudskej výživy. Na svojej klinike sa špecializuje na výživu detí i dospelých s poruchami správania a učenia, ako aj na poruchy trávenia a imunity u dospelých.
Počet strán: 248
Jazyk: slovenský
Rok vydania: 2015