Nová éra v zvyšovaní úrodnosti a znásobenia obsahu živín v rastlinách za pomoci Efektívnych Mikroorganizmov (EM)


Na prvý pohľad je riešenie problému zvyšovania úrodnosti pôdy jednoduché: pridajte do pôdy prospešnejšie mikroorganizmy – a budete mať plodinu, ktorú chcete. V skutočnosti je všetko oveľa komplikovanejšie.

Na prvý pohľad je riešenie problému zvyšovania úrodnosti pôdy jednoduché: pridajte do pôdy prospešnejšie mikroorganizmy – a budete mať plodinu, ktorú chcete. V skutočnosti je všetko oveľa komplikovanejšie.

Efektívne mikroorganizmy (EM) v prírode

V prírode mikroorganizmy existujú vo veľkých skupinách a vytvárajú pomerne dlhé potravinové, ochranné a iné symbiotické reťazce, ktoré sa navzájom podporujú. Zvýšenie počtu jedného druhu organizmov, môže viesť k smrti iných druhov.

Alebo naopak, zavedenie iba jedného z rastlinných výživných väzieb do pôdy, má účinok na veľmi krátku dobu, pretože v neprítomnosti iných biologických druhov, ktoré podporujú ich životne dôležitú činnosť, mikroorganizmy rýchlo odumrú alebo prechádzajú do režimu dlhodobého spánku.

Problém zvyšovania úrodnosti sa komplikuje skutočnosťou, že spolu s užitočnými (regeneratívnymi) mikroorganizmami v akomkoľvek biologickom prostredí nevyhnutne existujú patogénne (degeneratívne) mikroorganizmy. Tie patogénne spôsobujú rozklad, otravu a vznikajú choroby. Rovnakým spôsobom, ako regeneračné mikroorganizmy prispievajú k rozvoju všetkej užitočnej rastlinnej fauny, sú degeneratívne mikroorganizmy zdrojom životne dôležitej činnosti organizmov, ktoré sú škodcami rastlín. Preto každý škodca postihuje predovšetkým najslabšie a najviac choré rastliny.

Úlohy technológie EM

Úlohou technológie EM je zabezpečiť rovnováhu medzi prospešnými a patogénnymi mikroorganizmami v pomere zlatého rezu, keď asi 2/3 užitočných mikroorganizmov postačuje na zabezpečenie zdravia pôdy, jej bohatosti a rovnováhy v zložení mikro-, makro-buniek a organických zlúčenín. A asi 1/3 patogénnych mikroorganizmov je nevyhnutných napríklad na „udržanie dobrého stavu“ imunitného systému rastlín.

Vedci tak čelili jednoznačnej úlohe vytvoriť stabilnú symbiózu mikroorganizmov, prispievať tak k výžive rastlín, ako aj k obmedzeniu patogénneho mikro-prostredia.

Mikrobiológovia v tomto procese skúmali asi 3 000 druhov hlavných mikroorganizmov, ktoré zabezpečujú životne dôležitú činnosť v pôde. Nakoniec sa vedcom podarilo odhaliť predtým neznámu podstatu ich regeneračno-degeneratívneho kvantitatívneho vzťahu.

Ukázalo sa, že tak v prostredí živého života, ako aj v prostredí patogénnych mikroorganizmov vedie asi 5% druhov. Zvyšok, ktorý je spočiatku buď regeneratívny ako degeneratívny, alebo naopak, môže významne zmeniť svoju pôvodnú orientáciu, ale iba v smere, v ktorom je viac vodcov. Tu môžeme uviesť analógiu s nerozhodnými ľuďmi, keď väčšina čaká na to, ktorý z bojovníkov vyhrá, a potom sa pripoja k víťazovi a dorazia porazeného. V dôsledku toho sa ukázalo, že ak je v pôde viac mikroorganizmov, ktoré sú regeneratívnymi vodcami, potom aj životné prostredie je také. V takom prostredí rastliny prirodzene prekvitajú, čo zároveň predstavuje úspešný rast, vysoké výnosy a výnimočné zdravie. Ak dominujú patogénni vodcovia, potom sú rastliny slabé, je spomalený rast, nízky výnos a vznikajú choroby, alebo sú rastliny napadnuté škodcami.

Oasis EM-1 ako riešenie

Výsledkom je že sa vybralo celkovo 86 vedúcich regeneračných kmeňov, ktoré spoločne vykonávali celé spektrum funkcií výživy rastlín, ich ochrany pred chorobami a zlepšovania pôdneho prostredia a nazvali ich EM (účinné (efektívne) mikroorganizmy). Ďalej vznikla rovnako náročná úloha – vytvoriť kombináciu všetkých EM, kde by sa všetky dali uchovávať po dlhú dobu a s úplným zachovaním. Hlavným problémom bolo, že niektoré z vybraných kmeňov sa mohli rozvíjať iba za opačných podmienok (napríklad v prítomnosti alebo neprítomnosti kyslíka). Ale aj táto úloha bola úspešne vyriešená.

Spolu s výrobkom Oasis EM-1 , sa zrodila nová poľnohospodárska technológia, EM technológia a s jej príchodom sa začala nová éra produktívneho ekologického poľnohospodárstva.

Benefity aplikácie Oasis EM-1

V závislosti od intenzity aplikácie novej technológie a stupňa kontaminácie pôdy sa výnos môže zvýšiť 1,5–4 krát.

Tam, kde sa jedna plodina predtým zbierala raz ročne, sa dajú zozbierať dve. Hlavnou výhodou technológie EM je, že za 3 až 5 rokov sa takmer úplne eliminuje použitie chemických hnojív a pesticídov, vráti pôde najvyššiu prirodzenú úrodnosť a predovšetkým výnimočnú spotrebiteľskú kvalitu pestovaných výrobkov.

Plodiny pestované technológiou EM majú nezvyčajne vysoký obsah živín a majú vynikajúcu konzerváciu. Jahody pestované v súlade s celým cyklom technológie EM teda nemajú horšiu chuť a vôňu ako lesné jahody a zemiaky sa môžu skladovať niekoľko rokov. Niektoré z plodov získali nové, predtým neznáme vlastnosti. Bežná mrkva pestovaná EM technológiou v mnohých liečivých parametroch sa približuje k ženšenu.

Rozsah účinných mikroorganizmov nebol ani zďaleka obmedzený na rastlinnú výrobu.

Skvelé výsledky sú aj tam, kde sú živočíšne prírodné odpady alebo akékoľvek iné prostredie vyžadujúce biologické spracovanie. Vynikajúce výsledky preukázali EM u hospodárskych zvierat a hydiny. Zvieratá, ktoré ich dostali v potrave, neochorejú, rastú oveľa rýchlejšie. Úmrtnosť mladých zvierat sa niekoľkokrát znížila, výrazne sa zvýšila dojivosť. Vajcia majú vyššiu kvalitu.

V Japonsku sa toky mestského odpadu čistia pomocou EM a organizujú sa uzavreté výrobné cykly. Milióny Japoncov používajú EM pri varení a na vyriešenie všetkých druhov každodenných problémov.
Zrodenie EM technológie malo celosvetovú rezonanciu. Jeho implementácia sa stala súčasťou vnútroštátnych politík mnohých krajín.

Keďže život rastlín a zvierat a v skutočnosti akékoľvek prirodzené biologické prostredie na Zemi má jedinú mikrobiologickú štruktúru, EM hrajú pri zavádzaní do akéhokoľvek biologického prostredia, či už je to pôda, zvieratá alebo ľudské telo, výnimočnú, produktívnu životodarnú úlohu.

Agrobiznis dláždi cestu k civilizačným ochoreniam

Pri pestovaní plodín vo veľkovýrobe sa používajú herbicídy, insekticídy, fungicídy, desikanty, moridlá, regulátory, … ktoré ostávajú v potravinách. Pozrite si obrázky s množstvom chemikálií použitých pri pestovaní obilia, alebo slnečnicezemiakovrepkyhrozna, …

Ak tieto prípravky majú zabiť rôzne organizmy žijúce v pôde a na rastline, je naívne si myslieť, že nám nehubia dôležité symbionty v črevách. Dokázalo sa, že ošípané kŕmené zmeskami, ktoré sú pri pestovaní postrekované Glyfosátmi, krvácajú z čreva. Je to kvôli zápalom vďaka hynúcej črevnej mikroflóre. Keďže je oslabená, netvorí ani dostatok vitamínu K2 (ktorý je nevyhnutný pre zdravé a pevné kosti) a ošípaným sa vo veľkochovoch v celej Európe (nakoľko používajú rovnaké krmivá) lámu nohy. Aby plodiny atakované glyfosátmi prežili, musia byť geneticky modifikované, inak by skončili, ako burina vedľa nich.

nárast pestovania GMO

 

Ak my ľudia jeme mäso zvierat ktoré je nasiaknuté týmito toxínmi. Ak nekonzumujeme ekologicky pestované potraviny, tak si môžeme byť istí, že aj naša črevná mikroflóra zvádza boj o prežitie pod vplyvom rôznych postrekov. Možno už mnohým svitá, prečo má tak veľa ľudí črevné problémy, osteoporózu, … A ak je v poriadku črevný mikrobióm, tak je v poriadku aj črevná stena a tá nedovolí do organizmu preniknúť rôznym nežiadúcim látkam a tak nedochádza k alergiám, neznižuje sa imunita, …

Štítky: hnojivo